Don’t forget your shoes / Glöm inte bort skorna

I have sewn 5 pairs of shoes during the last 1,5 years. The ones I show in this blog are my second pair.

When they were finished I rubbed them with leather oil and shoe fat to make them a bit waterresistant and also a bit softer. After the oil they were a bit uneven in the colour with brown markings, but I didn’t mind so much.

After the third time I used them we ended up in a rainstorm and they were completley drenched.
The brown spots had become very visible after the unwanted foot-bath and they didn’t come of even after a good rub with a towel and more leather oil. So i kind of discarded them and made a new pair as these also stretched a bit and became a bit to big for my feet.

Yesterday I decided to give them a wash with saddle soap since I were going to lend them out to a display that the local medieval group are going to attend this weekend. And I didn’t want to display dirty shoes since I know that people often wants to touch them to turn and watch from all sides.

And…

The markings and stains disappeared… I was flabbergasted… How? I had rubbed so hard earlier with water, oil and a rough cloth, but with no effect. And the saddlesoap just quite magically made it wanish.

So – I urge you all…
Clean your shoes and other leather items regularly, and oil / grease them after. They just dont look prettier- they will also last longer 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Under det senaste 1,5 året så har jag sytt 5 par skor. Dom jag visar här i inlägget är mitt andra par.

När dom var nysydda så oljade jag in dom ordentligt och la även på läderfett för att göra dom både lite mer vattentåliga men också mjukare. Efter att jag oljat in så hade det blivit lite färgförändringar med bruna fläckar men det var ok. Det kunde jag leva med liksom.

Tredje gången jag använde skorna så hamnade vi i ett riktigt regnoväder och dom blev ordentligt dränkta.
Det resulterade dels i att dom bruna fläckarna blev större och värre, men också att skorna tänjdes ut. Och jag har inte använt dom så mycket efteråt, jag sydde nya skor istället.

I går bestämde jag mig för att göra rent dom med sadeltvål eftersom jag skulle låna ut dom till en monter på en mässa som den lokala medeltidsgruppen ska vara med på och lortiga skor är inte så trevligt om man vill vrida, vända och kika på dom från alla håll och kanter.

Och…

Märkena försvann… dom nästan bara gled bort, typ magiskt…
Jag fattade först inte hur det gått till. Jag hade ju putsat av skorna tidigare med en grov handduk och vatten och sen med olja och fläckarna hade suttit som berget då.

Så – min uppmaning till alla är att göra rent era lädersaker ordentligt, och smörja/fetta in. Inte bara smörja.
Ni förlänger livslängden väldigt mycket på era grejor genom att ge dom lite kärlek ibland 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I like cookies. Have a few while you are browsing my page.