Jag har rätt att bära svärd! (only in Swedish)

(Disclaimer – jag vet att inte alla snickare är en han, men för enkelhets skull kommer jag benämna både riddaren och snickaren som ”han” i det här inlägget, helt enkelt för att de flesta frågor jag stött på angående detta har ställts av män eller pojkar.)
————————————————————————-

En av de vanligaste frågorna jag har sett inför olika medeltidsevent är:
– Får man ha svärd/kniv på området?
Och generellt så är svaret på den frågan:
– Nej!

Detta brukar kunna resultera i en hel del sura miner då svärdet eller kniven tydligen är en viktig del av dräkten och ”man skulle aldrig se en riddare utan sitt svärd”. Eh… nej inte på slagfältet inte.
Men varför i hela fridens namn skulle en riddare ta på sig full utrustning med ringbrynja läder- eller plåtrustning för att strosa runt på marknaden?
”Johooo, om de var på korståg och måste proviantera så skulle de…”
Eh… nä, tror inte på det… no way…

Att det är olagligt att bära vapen verkar inte heller gå in.
”Snickarna får ha kniv ju”.
… eeeh tja, joo ehm… i vissa situationer. Men tja om du vill ta den jämförelsen så kan vi fortsätta på det då.

På arbetet:
Riddaren
– Har full rustning/brynja osv
– Bär vapen
– Blir omhändertagen av sin väpnare/tjänare
– Jobbar inte alltid på hemmaplan

Snickaren
– Har skyddskläder
– Bär verktyg
– Får ta hand om sig själv
– Jobbar inte alltid på hemmaplan


Det finns alltså en del likheter men också skillnader (förutom att det skiljer flera hundra år i tid då, men sådana bagateller kan vi inte ta hänsyn till va?).

Om vi tänker såhär…
När snickaren ska gå på lunch så lär han knappast byta om. Kniven hänger ofta på en knapp på byxorna istället för att sitta i snickarbältet och det är lätt hänt att glömma den där även om själva bältet plockas av redan när lunchklockan ringer.
Därför är det inte ett brott om snickaren går på affären och kniven råkar hänga och slänga på byxorna…
… så länge han inte råkar i bråk, eller är sur och irriterad och skäller ut kassörskorna, för då blev det helt plötsligt ett potentiellt vapen och inte ett verktyg. Detsamma gäller om han hade skruvmejseln med sig i fickan.

När snickaren är ledig så antar jag att han inte planerar att ta på sig sina renaste finaste snickarbyxor, den nyaste arbetströjan och sina mest välpolerade verktyg samt nyputsade arbetsskor och de finaste hörselskydd han har för att gå på köpcentret och shoppa, eller för att gå på den där loppisrundan…
Och jag är rätt säker på att det inte är de kläder och utrustning han väljer när han ska gå på pubben på kvällen…
Alltså kan han inte säga att ”han är snickare, han får ha kniven med sig”. De reglerna gäller bara i arbetsrelaterade situationer och under förutsättning att den bärs ansvarsfullt.

På samma sätt tänker jag att när en riddare ”är ledig” så är han ju en adelsman. Klart som sjutton att han vill strutta runt i sina fina kläder av senaste mode och bedåra damerna med sina vältränade vader i tighta hosor, långa opraktiska snabelskor och en kjortel som man knappt kan röra sig i, men som är suuupermodern och svindyr… Eller vad modet för just den tidpunkten förespråkade.
Jag tror i alla fall inte att han skulle vilja knata runt i full rustning på typ 50 kilo i plåtskor som inte är gjorda för att kunna gå i och ett svärd som slår i allt och alla så fort han försöker vända sig runt om han inte håller det tätt mot sitt ben.
Jag misstänker att hela  hans utrustning stinker svett och smuts och bläh helt enkelt, om det nu inte är så att han har en ”fin-rustning” och en ”jobbrustning”… För det låter väl logiskt?
Man byter om från en konservburk till en annan när man har ”slutat jobbet för dagen” och tar en sväng på marknaden, går på pubben och njuter av vacker musik någonstans? Eh? Nå?

Vill du vara riddare så fundera över vem din riddare är… när han inte är ute och bankar ihjäl folk på slagfältet.
Vem är han när han är hemma?
Hur många tjänare har han i sitt följe (de bör ju följa  honom vart han än går också). Hur snofsigt urbota superlöjliga kläder har han egentligen? Mönstrat siden? Broderat ylle? Snabelskor som har så lång snabel att han behöver knyta upp dom med ett snöre mellan knä och snabel…
Det här är en riddare jag vill se mer av på marknader.

Jag har också hört ”men barnen vill ju se riddare på marknaden och en riddare utan svärd är ju inte intressant”…
Vill du vara en del av marknadens underhållning så vänd dig till arrangörerna och se om du kan få jobba för dem på något sätt. De kanske kan repa av ett område och söka tillstånd för att ha svärd där inne så att barnen kan besöka ”en riktig riddare”?
Men som besökare är du faktiskt bara just en besökare… Du kan inte förvänta dig att få bryta lagar och regler bara för att  du vill uppfylla dina egna drömmar om att ”vara en riddare”.  Ditt svärd eller din kniv kan fortfarande vara ett vapen. Du kanske inte har tänkt att använda det så, men ponera att du är precis bredvid ett bråk som börjar och att en av de som bråkar rycker åt sig ditt svärd….
Eller att du blev full, tjejen dumpade dig för en kille i tights och Robin Hood-hatt och nu är du skitförbannad och går runt och skriker ”jag ska döda dig din *censur*” och polisen råkar komma förbi…

Visst har du rätt att vara riddare, men du har inte rätt att bära vapen. Även om du bara anser att det är rekvisita.
Och om enda anledningen du egentligen har för att vara riddare är att ”då får jag gå runt med svärd”… så snälla. Välj något annat istället. Det finns andra häftiga medeltida karaktärer. Och istället för att bli beundrad för ditt fina svärd samtidigt som du grillas av sommarsolen under all metall, så kanske du kan bli beundrad för den där superhäftiga moderiktiga tighta kjorteln med de superhäftiga ärmarna, skorna som kräver övning för att kunna gå i, hosorna som ser ut att vara målade på dina ben och den fantastiskt löjliga och helt underbara hatten…

Ett svar på ”Jag har rätt att bära svärd! (only in Swedish)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I like cookies. Have a few while you are browsing my page.